Anar
Mans envoltant un llum

La caixa d'eines

TERAPIA GESTALT


[Fotolia 7000528 xs sepia mitjana]
"Treure's la màscara no és senzill, però fer-ho retorna veritable el sentit a la nostra vida" (Oscar Ayala)


En què ens pot ajudar?

L'angoixa, l’ansietat, la falta de comunicació, la solitud, la por... ens porten a estats anímics que provoquen malestar i que bloquegen les nostres capacitats per a desenvolupar-nos en la vida de forma equilibrada, saludable i pròspera. La Teràpia Gestalt ens ajuda a superar aquests estats limitants utilitzant diferents tècniques per prendre consciència del que ens ocorre, alliberar emocions bloquejades i resoldre conflictes o assumptes pendents.

La Teràpia Gestalt ens ensenya com:

  • Connectar amb les pròpies necessitats i reconèixer-les per assolir una millora en la nostra qualitat de vida.
  • Afrontar els problemes i les crisis
  • Resoldre els malestars emocionals.
  • Descobrir noves formes de comunicació per aconseguir unes relacions mes satisfactòries.
  • Reconèixer les nostres pròpies emocions i gestionar-les de manera saludable.
  • Treballar amb les pors e inseguretats per aconseguir un creixement a nivell personal.
Que és

La Teràpia Gestalt és un dels enfocaments terapèutics més coneguts dins de la Psicologia Humanista (o tercera força).

La Gestalt ens ensenya a enfrontar l'existència partint del que anem vivint en el moment existencial present. Per a arribar a aquest viure en l’aquí i ara utilitzem l'experiència sensorial ("Què sento i com em sento físicament i emocionalment en aquest moment envers del que m'està succeint?"), el que condueix a l'adonar-nos o a la presa de consciència, de quina manera visc, que em succeeix, de quina manera ho passo a l'organisme, (cos, emocions i pensaments) i finalment a les nostres relacions.

L'ésser humà, concebut com un tot en interacció amb l'ambient en el que viu, hauria de ser capaç de satisfer les seves necessitats vitals. La dificultat per a arribar a aquest procés, els bloquejos que experimenta per a viure adonant-se plenament de què és, del que necessita, i com s'ho impedeix per a satisfer-ho, són el marc en el qual apareixen les situacions problemàtiques o en conflicte.

El terapeuta gestàltic.


El terapeuta gestàltic és algú que ja va començar a caminar fa ja bastant temps, pel camí de l'autoconeixement i la responsabilitat de si mateix. I és des d'aquí, des de la seva pròpia experiència, des d'haver travessat les seves pròpies crisis i els seus propis fantasmes, i des de la confiança que això li dóna i un profund respecte cap a l'altra persona, des d'on pot fer el seu acompanyament.

Les tècniques que utilitza el terapeuta, a més de les clàssicament gestàltiques, dependran de la seva pròpia vivència, de les seves formacions paral·leles i fonamentalment de la seva creativitat. Sempre seran eines que ajudin al client a adonar-se d'aspectes de si mateix, des d'un punt de vista experièncial i en l'aquí i ara i que afavoreixin l'expressió d'aquelles emocions que necessiten manifestar-se.

Com es?

A Gestalt salut és la possibilitat d'anar cobrint les necessitats. Estar en contacte amb l'entorn per cobrir-les. Si hi ha massa interferències, difícilment la persona no pot relacionar-se adequadament amb el medi. Això provocaria una "gestalt incompleta": una necessitat que queda sense cobrir i que continua manifestant-se ara.

La Gestalt treballa aquí i ara: encara que els fets hagin succeït en el passat es manifesten ara. I els records es donen en l'ara i produeixen aquests sentiments. L'actitud que busca la Gestalt és tenir una disposició prou àmplia per poder viure el que es va presentant en el moment en que es presenta.

La Gestalt, diu Perls, "busca convertir les persones de cartró en persones de veritat" i per a Claudio Naranjo les bases d'aquesta autenticitat són:
  • Presència
  • Consciència
  • Responsabilitat

Té un enfocament holístic: és a dir, percep l'ésser humà com "totalitat". Res no existeix per si sol o aïllat . Integra a l'individu els seus nivells corporal, emocional, mental, espiritual... i en relació amb els altres i el medi. L'enfocament gestàltic és en si mateix un estil de vida; potser sigui més adequat denominar-lo "enfocament", que és un terme més ampli, en lloc de "teràpia", que restringeix les seves possibilitats d'aplicació al clínic. La Teràpia Gestalt és massa bona per dedicar-la sol a les persones malaltes, deia Perls.

D’on ve?

Aquest enfocament terapèutic va ser creat per Fritz i Laura Perls al voltant del 1940. Enquadrada dins del moviment de la Psicologia Humanista, la Teràpia Gestalt comparteix amb aquest moviment la visió de l’ésser humà que tendeix a la seva autorrealització, no com individu patologitzat sinó amb recursos saludables per al seu desenvolupament òptim en l'aquí i ara.

La teràpia Gestalt, en tot el seu desenvolupament, ha begut de diverses fonts:

  • El psicoanàlisi de Freud, reprenent la seva teoria dels mecanismes de defensa i el treball amb els somnis.
  • La filosofia existencial, de la qual extreu la confiança en les potencialitats inherents a l'individu, el respecte a la persona i la responsabilitat.
  • La fenomenología, de la qual pren la seva inclinació per l'obvi, per l'experiència immediata i per la presa de consciència .
  • La psicologia de la Gestalt, amb la seva teoria de la percepció (figura-fons, Llei de la bona forma, etc.).
  • El Xamanisme i les religions orientals, i especialment el Budisme Zen.
  • El psicodrama, de J.L. Moreno, del que adopta la idea de dramatitzar les experiències i els somnis.
  • La teoria de la cuirassa muscular de W. Reich.
  • La teoria de la Indiferència Creativa, de Friedlander de la qual extreu la seva teoria de les polaritats.