Anar
Mans envoltant un llum

La caixa d'eines

HIPNOSIS ERICKSONIANA


[Fotolia 3735553 xs hipnosis mitjana]
El nostre inconscient és un enorme dipòsit que conté els aprenentatges, els records i els recursos que necessitem per ser lliures". (Milton Erickson)


En que ens pot ajudar

L’hipnosis es una tècnica potent i eficaç que ens pot facilitar:
  • Alliberar-nos dels nostres comportaments limitants.
  • Mobilitzar les experiències internes positives.
  • Suprimir o reduir les autolimitacions.
  • Desbloquejar les pròpies percepcions rígides i disfuncionals de la realitat.
  • Utilitzar l'inconscient com a font de recursos propis.
  • Escurçar la durada i incrementar l'eficàcia dels tractaments terapèutics.
  • Sentir-nos millor, amb nosaltres mateixos i amb el nostre entorn

Que és

L’Hipnòsis no és, com diuen els mites i prejudicis, un estat de pèrdua de la consciència, sinó al contrari, es una condició natural que s’integra en la vigília. Molt sovint, en la vida quotidiana, espontàniament i potser sense adonar-nos, travessem estats de suggestió o de trànsit que ens ajuden a gestionar millor la realitat que ens envolta.
 
El trànsit hipnòtic no s’indueix de manera màgica o misteriosa, sinó que ho fa el propi subjecte, mentre que el paper del terapeuta es només el de facilitar aquest procés, ja que realment només és la persona qui té la resposta a les seves preocupacions o problemes i disposa ja de tots els recursos, acumulats al llarg de la seva història personal per a trobar el camí.

En que es basa

L’hipnòsis Ericksoniana està basada en els diferents estats de relaxació mes o menys profunds i amb la participació activa del pacient. Per mitjà d'una conversa o un llenguatge simbòlic o metafòric, el terapeuta acompanya al pacient utilitzant el seu mapa intern del món i el seu llenguatge, amb la finalitat de permetre-li engegar els seus propis recursos i trobar solucions als seus malestars. Les persones estableixen la seva relació amb el món a través dels seus mapes interns i no a partir de la seva experiència sensorial. És a dir, tenim una idea interna del món, que no correspon amb el que ens arriba a través dels sentits. D'aquesta forma, traduïm la realitat al nostre mapa intern, utilitzant el nostre propi llenguatge, que no necessàriament coincideix amb el dels nostres interlocutors.

Origen e Historia

Milton H. Erickson (EEUU), 1901 – 1980, , metge psiquiatre i psicòleg ,va ser innovador i pioner a canviar les tècniques de hipnosis aplicades a la psicoteràpia.
 
Afectat de poliomielitis als 17 anys, i deshauciat pels metges, va tenir temps i coratge per a recuperar els moviments treballant la introspecció i el control mental, pel que va adquirir una manera d'abordar les dificultats psíquiques de manera original i autosuggestiva, habilitat o característica que després va aplicar per a tractar als seus pacients.

Va insistir molt en el paper que juga l'inconscient, entès no a la manera de Freud, sinó com a magatzem de recursos propis de que l’individu disposa per a resoldre per si mateix la seva problemàtica personal.
 
Milton Erickson ha assentat les bases d'importants línies dintre de la psicoteràpia breu. Línies psicoterapèutiques tal com la Programació Neurolingüística, la Teràpia Estratègica, la Teràpia orientada a les Solucions, entre d’altres, van ser influïdes pel pensament del Dr. Erickson.